Bespaar op de kosten van de schilder!

Ben je op zoek naar een geschikte schilder? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een schilder bij jou in de buurt. Door het vergelijken van offertes bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs. Je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis - Vrijblijvend

Wat kost een schilder?

De kosten van een schilder beginnen vanaf €35,- tot €50,- per uur. Toch hangt deze uurprijs af van verschillende factoren en verschilt het dus enorm per situatie! Neem nou alleen al het verschil tussen binnen- en buitenschilderwerk. De kosten voor binnenschilderwerk zijn wat lager, rond de €35,- tot €40,- per uur. Voor buitenschilderwerk betaal je gemiddeld €40,- tot €50,- per uur. De reden voor dit verschil, is vooral het feit dat er aan buitenschilderwerk strengere eisen gesteld worden.

Meer prijsinformatie nodig?

Op deze pagina lees je alle kosteninformatie over schilders in je regio. Ook laten we je een paar praktische prijsvoorbeelden zien én geven we je handige bespaartips!


Kostprijs schilder per uur 2024

€35,- tot €50,-

Gebaseerd op gemiddelde tarieven

Binnenschilderwerk
€35,- tot €40,- per uur

Prijs per uur, incl. verf, materiaal en btw.
Muur, plafond of trap schilderen.

Buitenschilderwerk
€40,- tot €50,- per uur

Prijs per uur incl. verf, materiaal en btw.
Gevel, deuren of ramen schilderen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost een schilder per schilderklus?

Welke schilderklus de vakman uitvoert heeft een grote invloed op de prijs. Zo betaal je voor het verven van de trap gemiddeld €15,- tot €20,- per traptrede. Bij een gemiddelde trap die 13 treden heeft, komt dat neer op een totaalprijs van €195,- tot €260,-. Let op, de prijs kán variëren bij het wel of niet schilderen van de stootborden.

Het verven van muren en plafonds kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m². De prijs verschilt nog voor het sausen en spuiten, doorgaans is spuiten iets goedkoper omdat het sneller is aan te brengen.

Het verven van de ramen in huis kost je daarnaast gemiddeld €15,- tot €25,- per raam. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen van verschillende schilderwerken.

Kosten schilder per klus 2024

Type schilderwerken Gemiddelde prijs* Uitleg
Muren en plafonds schilderen €15,- tot €20,- per m² Afhankelijk van type verf, bereikbaarheid en manier van aanbrengen.
Trap schilderen €15,- tot €20,- per trede Twee keer grondverf aanbrengen en één eindlaag met kleur
Gevel schilderen €20,- tot €40,- per m² Eén laat primer aanbrengen en twee lagen afwerking
Deuren schilderen €70,- tot €110,- per deur Voorlakken en aflakken
Ramen schilderen €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 100mm breed

Prijs per uur of prijs per m²?

Als je een schilder inhuurt, dan betaal je over het algemeen een vaste prijs per uur of een prijs per vierkante meter. Een binnenschilder betaal je gemiddeld €30,- tot €35,- per m² en per uur betaal je gemiddeld €35,- tot €40,- per uur. Een buitenschilder kost gemiddeld €35,- tot €40,- per m² en rond de €40,- tot €50,- per uur.

Wat is de beste keuze?

Vaak kun je zelf niet kiezen of je een prijs per vierkante meter of per uur betaalt. Dit hangt af van de schilderwerken die je laat uitvoeren en van de schilder zelf. Vind je dit geen prettig idee, dan kun je altijd vragen of je een totaalprijs kunt afspreken met de schilder. Dit wordt met name gedaan bij grote klussen. In dat geval betaal je een vaste prijs en sta je niet voor vervelende verrassingen.

Soort schilder Prijs per m² * Prijs per uur *
Binnenschilder €30,- tot €35,- €35,- tot €40,-
Buitenschilder €35,- tot €40,- €40,- tot €50,-

Sausen of spuiten?

De prijs hangt onder meer af van de keuze tussen sausen en spuiten. Sausen is iets goedkoper: op het plafond kost dit gemiddeld €12,- tot €18,- per m² en bij een muur gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Het is de meest traditionele manier die iets meer tijd kost.

Spuiten is sneller en zorgt bovendien voor een strak resultaat. Dit kost gemiddeld €5,- tot €10,- per m² bij een muur, of gemiddeld €6,- tot €10,- per m² bij het plafond. Hoewel spuiten een stuk sneller is, vraagt het wel om een grotere voorbereiding. De vaklui moeten vloeren, andere muren en eventueel de meubels afplakken om te voorkomen dat hier nevel op terecht komt.

Werkzaamheden Prijs per m²*
Sauswerk muur €10,- tot €15,-
Spuitwerk muur €5,- tot €10,-
Sauswerk plafond €12,- tot €18,-
Spuitwerk plafond €6,- tot €10,-

Wat kost het schilderen van je buitenkant van je huis?

Wil je juist de buitenkant van je huis laten schilderen? De prijzen in de onderstaande tabel gaan over het schilderen van alle ramen en een eventuele dakkapel. Bij een appartement kost dit gemiddeld €700,- tot €900,- en bij een tussenwoning liggen de kosten rond de €1.000,- tot €1.350,-. Hoe groter de woning, des te hoger de kosten. Zo moet je bij een vrijstaand huis rekening houden met een gemiddelde prijs vanaf €4.000,- tot €5.400,-.

Type woning Gemiddelde totaalprijs buitenschilderwerk incl. btw
Appartement €700,- tot €900,-
Tussenwoning €1.000,- tot €1.350,-
Hoekwoning of 2 onder 1 kap €1.500,- tot €2.700,-
Vrijstaand huis €4.000,- tot €5.400,-

Besparen op de schilderskosten?

Vergelijk altijd gratis offertes van schildersbedrijven!

Prijsvoorbeelden schilderwerk

Benieuwd wat het gaat kosten als je het huis laat schilderen? Hieronder geven we je drie handige prijsvoorbeelden.

Muren schilderen: tijdens een verhuizing wilde deze klant direct de muren laten schilderen in huis. Het ging om in totaal 45 m² aan muren. De klant betaalde de schilder €19,- per m², wat neerkwam op een totaalprijs van €855,-.

Buitenkant huis schilderen: de klant wilde in dit geval al het schilderwerk aan de buitenkant van het huis een upgrade geven. Het ging om het verven van de ramen, het verwijderen van houtrot bij één raamkozijn, het schilderen van de buitendeuren én de dakkapel. De klant woonde in een ruime hoekwoning. De totale kosten waren €2.575,-.

Besparen op de kosten van een schilder: handige bespaartips!

Wil jij een schilder inhuren zonder te veel te betalen? Geen zorgen: hieronder geven we je 6 praktische bespaartips zodat je nooit te veel betaalt!

1. Verlaagd btw-tarief!

Wist je dat als je huis minimaal 10 jaar oud is, je slechts 6% btw betaalt voor je schilderwerken? Is je huis dus bijna 10 jaar oud, dan loont het zeker om nog heel even te wachten met het uitbesteden van je schilderwerken. Dit is alleen het geval als je de werken uitbesteedt aan een ervaren schildersbedrijf, niet als je zelf aan de slag gaat. Je betaalt bovendien alleen het verlaagde btw-tarief als de woning wordt gebruikt als privéwoning

Werk je vanuit huis? In dat geval is het belangrijk dat maximaal 30% van de woning wordt gebruikt voor je job. Alleen dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief!

2. Winterschilder

Met de hulp van een winterschilder bespaar je tot wel 30% op je schilderwerken! Een winterschilder is niets anders dan een gewone huisschilder die in de winter werkt. Omdat er ’s winters minder klussen zijn, bieden zij hun werkzaamheden aan voor een lager tarief. Het gaat hierbij met name om de buitenschilderklussen, zoals de ramen, de schuttingen en de dakkapel.

3. Schilderwerken combineren

Door meerdere schilderwerken te combineren, regel je een mooie kwantumkorting. Laat bijvoorbeeld álle ramen verven in plaats van één en je betaalt een lagere prijs per vierkante meter!

4. Samenwerken met de buren

Heb je niet voldoende schilderwerken om uit te besteden? Werk dan samen met de buren om toch een goede kwantumregeling te krijgen. Door samen één schilder in te schakelen voor al jullie ramen, krijgen jullie een mooie korting op de prijs per vierkante meter. Split de kosten en je bent een stuk voordeliger uit!

5. Gratis offertes vergelijken

Het vergelijken van offertes is een goede manier om op de kosten te besparen. Je krijgt inzicht in de prijzen van verschillende schilders. Hierdoor kun je gemakkelijk het schildersbedrijf met de beste prijs kiezen! Je besparing loopt hiermee op tot wel 40% op de totaalprijs.

Schilder nodig? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je huis ook opnieuw afwerken? Schakel dan een schilder in om jezelf heel veel tijd en energie te besparen. Heb je nog hulp nodig met het vinden van een goede vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot 5 offertes van schildersbedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de gratis offertes van experts en kies zo het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! En dat zonder ergens aan vast te zitten, want de offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend!


Vergelijk gratis offertes van schilders!