Huis laten schilderen?

Ben je op zoek naar een geschikte schilder? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een schilder bij jou in de buurt. Door het vergelijken van offertes bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs. Je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis - Vrijblijvend

Wanneer huis schilderen?

Wil jij je huis laten schilderen? Het is belangrijk om het schilderwerk zowel binnen als buiten van goede kwaliteit te houden. Het schilderwerk buiten beschermt het hout tegen weersomstandigheden en zorgt ervoor dat je woning er netjes en verzorgd uit ziet. Binnen brengt het schilderwerk sfeer in je woning, ziet het er netjes uit en beschermt het bepaalde onderdelen zoals de trap en de kozijnen.

Maar wanneer laat je je huis schilderen? Het antwoord lees je in dit artikel!


Vind een schilder!
Wanneer je huis schilderen? De signalen!

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je woning geschilderd moet worden. Het binnenschilderwerk wordt vaak vernieuwd wanneer mensen uitgekeken raken op de kleur.

Wanneer de buitenkant van je huis schilderen?

Omdat het schilderwerk buiten het hout beschermt, is het belangrijk om de kwaliteit van het schilderwerk goed te houden. Je kunt eenvoudig de verf zelf inspecteren en het wordt daarom ook aangeraden om dit zeker bij buitenschilderwerk, minimaal één keer per jaar te doen.

De volgende signalen wijzen erop dat je schilderwerk, zowel binnen als buiten, aan vernieuwing toe is:

  • De verf hecht niet meer goed: dit kun je zelf testen door tape op het schilderwerk te plakken. Zit er verf aan de tape wanneer je deze verwijderd? Dan moet het schilderwerk vernieuwd worden.
  • De verf is beschadigd: controleer de verf op beschadigingen zoals scheurtjes en bubbels. Door deze beschadigingen kan vocht het hout binnen dringen en ontstaat er hout rot.
  • De verf poedert af: ook dit kun je zelf doen door met een licht vochtige doek over het schilderwerk te gaan. Zit er verf op de doek? Dat is een teken dat de verf afpoeiert.

Het is altijd mogelijk om een schilder in te schakelen voor het inspecteren van het schilderwerk, mocht je zelf niet goed weten waar je precies op moet letten.

Hoe vaak je huis schilderen?

Er is een vuistregel om antwoord te geven op de vraag hoe vaak jij je huis moet schilderen. Voor binnen- en buiten schilderwerk gelden andere handvaten.

Buitenschilderwerk moet ongeveer iedere 5 jaar opnieuw worden gedaan. Binnenschilderwerk gaat langer mee: dit moet iedere 7 jaar opnieuw worden gedaan.

Hoe vaak schilderwerk buiten?

Buitenschilderwerk moet ongeveer na 5 jaar opnieuw worden gedaan. Het schilderwerk buiten heeft continue te maken met weersomstandigheden en is daarom eerder aan vernieuwing toe dan binnenschilderwerk.

Onderdeel Gemiddelde levensduur schilderwerk
Kozijnen en deuren 3 tot 5 jaar
Gevel 5 tot 15 jaar
Dakkapel 3 tot 5 jaar

Hoe vaak huis schilderen binnen?

Binnenschilderwerk gaat langer mee: na ongeveer 7 jaar is het tijd om opnieuw te schilderen. Het is natuurlijk belangrijk om ook binnen het schilderwerk regelmatig te inspecteren. Onderdelen zoals de trap zijn door gebruik eerder aan een nieuwe laag verf toe dan bijvoorbeeld het plafond.

In de onderstaande tabel zie je hoe vaak je het huis schilderen binnen moet herhalen.

Onderdeel Gemiddelde levensduur schilderwerk
Kozijnen 5 tot 7 jaar
Deuren 6 tot 9 jaar
Muren 5 tot 10 jaar
Plafond 5 tot 10 jaar
Trap 5 tot 10 jaar

Huis laten schilderen?

Schakel hiervoor een schilder in.

Het ideale schilderweer

Is het tijd om je woning te schilderen? Binnenschilderwerken kunnen, zonder dat je daar verder bij na hoeft te denken, het hele jaar door worden uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot buitenschilderwerk: wanneer jij je huis aan de buitenkant wilt laten schilderen, moet je rekening houden met verschillende weersomstandigheden en temperatuurverschillen. Je voorkomt hiermee problemen.

Er zijn verschillende factoren die het ideale schilderweer beïnvloeden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de temperatuur, maar ook de hoeveelheid zonlicht, windrichting en neerslag spelen een rol. Het is daarnaast belangrijk om ook rekening te houden met de droogtijd van de verf.

In de meeste gevallen droogt de verf tussen de 24 en 36 uur. In deze periode is het belangrijk dat er geen vuil of vocht op de verf komt, dit zorgt er namelijk voor dat de verf beschadigd. Houd daarom ook rekening met de weersvoorspelling van de komende dagen, zodat de verf de kans krijgt om goed te drogen en uit te harden.

Temperatuur
De temperatuur heeft veel invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Tussen de 10 en 25 graden kan er geschilderd worden. 20 graden is hierbij het meest ideaal. Het is ook mogelijk om onder de 10 graden te schilderen, maar hier moet wel een geschikte verfsoort voor gebruikt worden.

Zowel rond het vriespunt als bij temperaturen boven de 25 graden kun je beter niet je huis schilderen. Wanneer het vriest kan namelijk ook de verf bevriezen, waardoor de verf nog dagenlang nat blijft. Boven de 25 graden droogt de verf juist te snel. Hierdoor is het onmogelijk om de verf zonder strepen of structuur aan te brengen. Het kan zelfs gebeuren dat de verf gaat koken: hierdoor ontstaan er blaasjes in het schilderwerk.

Neerslag en luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, wordt het afgeraden om te schilderen. Op lange regenachtige dagen is het dus niet verstandig om je huis te laten schilderen. Een te hoge luchtvochtigheid (boven de 75%) en / of bij neerslag wordt de droogtijd van de verf beïnvloed. De verf kan namelijk niet drogen en het vocht veroorzaakt kraters en kringen in de verf.

Windrichting
De wind neemt veel viezigheid met zich mee, denk bijvoorbeeld aan zand, takjes en bladeren. Wanneer deze in de natte verf terecht komen, veroorzaakt dit beschadigingen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken wat de windrichting is en hoe sterk de wind is, voordat je begint met schilderen. Een zacht windje is wel handig, hierdoor droogt de verf namelijk sneller.

Het ideale schilderweer is eigenlijk het voorjaar: de temperatuur ligt dan gemiddeld tussen de 15 en 20 graden, het is relatief droog en de wind is over het algemeen zacht.

Huis schilderen in de winter

Het is zeker ook mogelijk om je huis te laten schilderen. Dit is voor jou ook erg voordelig: je krijgt namelijk korting omdat schilders in de winter minder werk hebben. Een winterschilder geeft ongeveer tussen de 15% en 30% korting op schilderwerk. De schilder gebruikt een soort verf die goed wil drogen bij lagere temperaturen.

huis laten schilderen

Je huis laten schilderen? Schakel een schilder in!

We raden altijd aan om voor het schilderwerk een schilder in te schakelen. Je bent dan verzekerd van goede kwaliteit schilderwerk, krijgt garantie op de geleverde werkzaamheden en je bespaart jezelf veel tijd, energie en frustratie.

Vraag gratis offertes aan en vind een schilder bij jou in de buurt.

Je ontvangt offertes van verschillende schildersbedrijven. Wist je dat je door het vergelijken van offertes tot wel 40% op de totaakost kan besparen?


Vergelijk gratis offertes van schilders!